Ingatlankereső

Ingatlanközvetítés és a bizalmi jelleg, a diszkréció.

Az igazán diszkrét adásvételeket az jellemzi, hogy nem tudott róla senki, csak az Eladó, a Vevő, az Ügyvéd és a közvetítő. Az ingatlanközvetítés, személyhez kötött, bizalmi jellegű szolgáltatás.

Ez az illusztráció, egy balatoni fotómontázs

Az ingatlanközvetítés, akár Megbízási, akár Vállalkozási szerződés, akár vegyes, egy valamiben megegyeznek. Ez pedig a bizalmi jelleg. Az ingatlanközvetítés, személyhez kötött, bizalmi jellegű szolgáltatás. A Megbízott, olyan információkhoz jut azáltal, hogy megbíznak benne, ami szigorúan bizalmas, és ezek az információk, mint az orvos, a pszichológus, az ügyvéd vagy a gyóntató pap esetében, titkot képez.

Mivel a rábízott ügy ellátása személyhez kötött, jobb, ha egy előzetesen leinformált, megbízható személy a Megbízott. Amennyiben a Megbízott, üzleti partnereket, teljesítési segédeket alkalmaz, kockázatnak teszi ki Megbízó személyét érintő bizalmas információk illetéktelen kezekbe kerülését, elveszik a személyhez kötött bizalmi jelleg. Minél többen tudnak a bizalmas információkról, annál valószínűbb, hogy kiszivárognak. Jobb, ha az ügy ellátását egy ember végzi.

Az ingatlanközvetítő személye bizalmas üzleti partner, aki természetesen közvetíti az Eladó és Vevő szerződéses akaratát egymáshoz, azonban gondosan vigyáz arra, hogy ügyletkörön kívüli személyekhez, ne kerüljenek bizalmas információk. Minden olyan információ bizalmas, amellyel vissza lehet élni. A Megbízott vigyáz arra, hogy csak olyan információk kerüljenek átadásra, átvételre, melyek diszkrétek és csak az eladást segítik.

Amikor egy Eladó, saját maga próbálja eladni az ingatlanát, táblát tesz ki, hirdet, nem tudja megítélni, ki érdeklődik az ingatlana felől, és kiteszi magát olyan érdeklődőknek is, akiket távol kell tartani az üzlettől. Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, illetve nagyon fontos, vagy talán a legfontosabb az, hogy az egész adásvétel, és a bizalmas információk (az ingatlan címe, eladási szándék, a vételár), nem tartozik senkire. Tessék elképzelni, mi történik, amikor rosszhírű kocsmában arról beszélgetnek, hogy XY eladta a házát, és otthon tartja a pénzét. Még a szomszédnak sem szabad mondani semmit, mert olyanoknak is elújságolhatja, akiknek nem szabadna.

Némelyik közvetítő, ennek éppen az ellenkezőjét vallja. Boldog, boldogtalannak híreszteli a bizalmas adatokat, még táblát is kirak az ablakba, hogy ez az ingatlan ELADÓ, és nem érdekli, hogy olyan idegenek, akiket nem ismer senki, mégis ott dörömbölnek az Eladó ajtaján, hogy meg akarják nézni a házat. Közben a ház, nem is fogadóképes, rendetlenség van, a tulaj éppen az illemhelyen ül, vagy fürdik, amikor csengetnek.

Na, ezen segít egy harmadik, közbülső személy, a közvetítő. A diszkrét közvetítő, csak annyi információt közöl, amennyi szükséges az érdeklődés felcsigázására, személyén keresztül bonyolódik az adásvétel. Az érdeklődőt, vagy strómanját személyesen fogadja, és a neki feltett kérdések alapján eldönti, ad-e további információt vagy sem. Ne felejtsük el, az ingatlan, helyhez kötött áru, nem olyan, mint egy használtautó kereskedés, ahol leszedik a rendszámot, nehogy kiderüljön kié az autó.

Amennyiben a Vevő és a közvetítő kimennek az ingatlanhoz bemutatásra, a cím alapján, a tulajdonos személye, lakcíme napvilágra kerül. Ezt az ingatlan-nyilvántartás közhitelessége biztosítja, és amíg ez a rendszer marad, addig minden ingatlantulajdonos neve, címe nyitott könyv.

Általában a diszkrét közvetítő olyan hirdetéseket készít, amiket itt korábban leírtam. Az ingatlannal kapcsolatos házi feladatot elvégzi, elkészíti a hatásos reklámot. A település nevét, irányárat nem írja ki. Aki kíváncsi vagy egyikre, vagy másikra, ott a kapcsolattartó elérhetősége. A komoly érdeklődést személyes találkozó követi, a rövid megismerkedés után az ingatlan megtekintése következik.

Ekkor kerül átadásra, átvételre a további információ, amit aláírás ellenében egy címkiadási és/vagy megtekintési nyilatkozaton érdeklődő megkap. Ez a nyilatkozat, egyúttal egy titoktartási nyilatkozat is. A kapott információ csak neki szól és más célra fel nem használhatja.

Az igazán diszkrét adásvételeket az jellemzi, hogy nem tudott róla senki, csak az Eladó, a Vevő, az Ügyvéd és a közvetítő.

Lőkös Gáborné Erika, Ingatlanpiaci elemző és szakértő, telefon: 06-30-218-0000
Lőkös Gáborné Erika, Ingatlanpiaci elemző és szakértő, telefon: 06-30-218-0000

Ingatlant, ha eladna vagy venne,- szakértelmünk Önnek is hasznára lenne…

A balatoni-ingatlanok.com honlapon megjelenő képek és szöveges információk, az 1999. évi LXXVI. tv. alapján, szerzői jogi védelem alatt álló, önálló szellemi alkotások, melyek jogosulatlan felhasználása törvénybe ütközik, büntető és polgári jogi következményeket von maga után! A fent említett alkotások sokszorosításának, elektronikus ill. nyomtatott úton történő további feldolgozásának jogát kizárólagosan fenntartjuk!

ÓzWeb, 2019.