Ingatlankereső

Vagy mi adjuk el az ingatlanát, vagy eladja más

Az ingatlanközvetítőknek kifejezetten károsak azok az internetes hirdetőfelületek, ahol a magánhirdetők (tulajdonosok) is hirdethetnek.

Az Eladók, az eladó lakásuk,- házuk,- nyaralójuk ablakába, vagy az utcai kerítésre kiteszik az "ELADÓ" táblát, a mobiltelefonjaik segítségével fényképeket készítenek az ingatlanjaikról, és feltöltik a többnyire ingyenes internetes online hirdetőfelületekre, vagy a Facebookra, aztán „eladják, mint a pinty”. Amennyiben a közvetítő is ugyanitt hirdet, a Vevő a magánhirdetőt választja és már „meg is van takarítva a közvetítő jutaléka”.

Még ha a közvetítő nem is tesz ki a házról, külső képet, a konyháról, a fürdőszobáról, a szobák bútorairól, a kerítésről, a kéményről megismerik. Ugyanez van az adatokkal. Fénykép nélküli hirdetéseknél a település nevéről, a telek nagyságáról, a lakás,- a ház alapterületéről, az irányárból be lehet azonosítani, ez a tulajdonos hirdetése, ez a közvetítőé, és már ki is maradt a közvetítő. Ugyanez van a tulajdonosok számára hozzáférhető, fizetős internetes felületeknél. Ott ahol ki kell írni a település nevét, az irányárat egyéb beazonosítható adatot, könnyen kimarad a közvetítő.

Az ingatlanközvetítők akkor járnak el helyesen, ha saját honlapot (honlapokat) készíttetnek, és igyekeznek jobbá tenni azt, az általánosságban mindenki számára elérhető honlapoknál. A saját honlapján csak a közvetítő hirdethet.

A közvetítő által készített hirdetéseknek olyanoknak kell lenni, ami csak a potenciális Vevők érdeklődését kelti fel, a kíváncsiskodókat távol tartja, továbbá nem alkalmasak arra, hogy a megbízás tárgyát képező ingatlanok címét további, részletes információadás nélkül beazonosíthassák. A hirdetésekben az ingatlanok ára és címe nem szerepelhet. Ennek oka, hogy olyanok is kapnak az ingatlanról információt, akiknek nem kellene, akik az eladó ingatlan tulajdonosával igyekeznek közvetlen kapcsolatba kerülni. Ez utóbbit nem minden Eladó respektálja.

A közvetítők munkáját, a honlapon megjelenő, általuk készített hirdetéseket, fotókat, alaprajzokat, sokan eszköznek használják fel. Az Eladóknak (tisztelet a kivételnek), a közvetítő csak hírverésre kell, úgyis tudják, hogy a Vevők náluk fognak jelentkezni. A közvetítőknek ez ellen védekezni kell, vagy vissza kell térni az alapokhoz, a hagyományos katalógushoz, és csak széles választékot szabad hirdetni az interneten.

A hagyományos katalógus forgatásához személyes jelenlét (találkozó) kell, ilyenkor tudja a Vevő megtekinteni az adatlapot, az irányárat és a házról készült fényképeket, alaprajzot, vagy egy tableten a virtuális katalógust. És persze van, amikor olyan ingatlan is szerepel a katalógusban, amik sehol nincsenek hirdetve, de jobbak, mint a publikus ingatlanok. Ezek a "pult alatti" ingatlanok, melyek akkor lesznek elérhetők a Vásárlók számára, ha felkeresik a közvetítőt, illetve találkoznak vele.

Lőkös Gáborné Erika, Ingatlanpiaci elemző és szakértő
Lőkös Gáborné Erika, Ingatlanpiaci elemző és szakértő

Ingatlant, ha eladna vagy venne,- szakértelmünk Önnek is hasznára lenne…

A balatoni-ingatlanok.com honlapon megjelenő képek és szöveges információk, az 1999. évi LXXVI. tv. alapján, szerzői jogi védelem alatt álló, önálló szellemi alkotások, melyek jogosulatlan felhasználása törvénybe ütközik, büntető és polgári jogi következményeket von maga után! A fent említett alkotások sokszorosításának, elektronikus ill. nyomtatott úton történő további feldolgozásának jogát kizárólagosan fenntartjuk!

ÓzWeb, 2019.