Ingatlankereső

Ingatlan eladás ingatlanos nélkül, vagy ingatlanossal

Az ingatlanközvetítés egy jóléti szolgáltatás, amelynek az igénybevétele nem kötelező. Ennek ellenére az ingatlanközvetítés, az egész világon, mindenhol, egy elismert szakma.

Ingatlan eladás ingatlanossal, vagy ingatlanos nélkül

A közelmúltban, elég sok, ingatlanosokat lejárató cikk jelent meg, ami az ingatlanos szakma általános megítélésének sem tett jót. Az érdekképviseleti szervezetek a szakma megújulását remélik ettől és nem foglalkoznak a témával. Néhány kirívó eset miatt azonban, nem kell általánosítani. Az ingatlanközvetítés, az egész világon, mindenhol elismert szakma.

Az Eladók és a Vevők meg akarják spórolni a közvetítői jutalékot.

Semmi probléma sincs abból, hogy az Eladó saját maga adja el az ingatlanát. Tegyen ki táblát, fotózzon, hirdesse, fogadja az érdeklődőket, mutassa, egyezkedjenek és menjenek ügyvédhez. Mint, hogy abból sincs semmi gond, ha a Vevő saját maga keresgéli az eladó ingatlanokat, olvasgassa a hirdetéseket, járja az utcákat, nézegessen, kiabáljon be a házakhoz (Halló, ingatlant akarok venni, nem tud eladót?), alkudjon a tulajdonosokkal, egyezzenek meg. Ehhez nem kell közvetítő.

Az ingatlanközvetítő szolgáltatásainak igénybevétele nem kötelező.

Egyesek, egyenesen kiírják: „Ingatlanközvetítők kíméljenek.” Vannak „okos” eladók, akik úgy gondolják, ha az eladó ingatlanuk hirdetése aljára odaírják a „közvetítők kíméljenek” megjegyzést, akkor jobban elkel az ingatlanuk, mintha nem írnák oda.

Úgy gondolom, hogy rossz úton járnak, akik ezzel próbálják piacképessé tenni az ingatlanukat. Természetesen egy bizonyos vásárlói réteg figyelmét felkeltik az ilyen jellegű hirdetések, azonban ismereteim szerint, ezek nem kívánják azt megfizetni az ingatlanért, amit ér, kihasználva az ingatlanos közreműködésének hiányát.

Az ingatlan értékét és piacképességét továbbra is a hely,- az ár valamint az ingatlan tulajdonságaiból fakadó előnyök, továbbá az értéknövelő és értékcsökkentő tényezők befolyásolják. A magánhirdetők, az ingatlanjuk erényeiről, a belőle származó hasznokról egy szót sem szólnak. Szívük joga.

Eljön még az idő, amikor az ingatlanközvetítő munkája felértékelődik, egyszerre sok lesz az eladó ingatlan, szükség lesz a szakmaiságra, a szakértelemre, az ingatlanközvetítőnél egy kézben tartott ingatlanválasztékból történő válogatás lehetőségére.

Egyet ne felejtsen el senki. Az élet minden területére igaz, úgy a magánéletben, mint bármi másban, így az ingatlan eladásban is, "egyedül mindig nehezebb". 

Lőkös Gáborné (Erika) ingatlanpiaci elemző és szakértő 06-30-218-0000
Lőkös Gáborné (Erika) ingatlanpiaci elemző és szakértő 06-30-218-0000

Ingatlant, ha eladna vagy venne,- szakértelmünk Önnek is hasznára lenne…

A balatoni-ingatlanok.com honlapon megjelenő képek és szöveges információk, az 1999. évi LXXVI. tv. alapján, szerzői jogi védelem alatt álló, önálló szellemi alkotások, melyek jogosulatlan felhasználása törvénybe ütközik, büntető és polgári jogi következményeket von maga után! A fent említett alkotások sokszorosításának, elektronikus ill. nyomtatott úton történő további feldolgozásának jogát kizárólagosan fenntartjuk!

ÓzWeb, 2019.