Ingatlankereső

Hogyan lehet tönkretenni, egy ingatlan reputációját?

Szakmai dolgokban, nem szabad engedni az Ügyfélnek. A jól felépített márkának vége, a reklám által hozzáadott érték elveszik, az ingatlan elveszíti a hitelét, az imázsát, a reputációját.

Hogyan lehet tönkretenni egy ingatlan reputációját?

Amikor valaki az ingatlan eladása érdekében, szakembert keres, ajánlom, jól nézze meg kihez fordul? Nézzen, és lásson túl az öndicséreten és mesterségesen kreált „elégedett ügyfelek elismerő nyilatkozatain”. Nézze meg, ténylegesen van-e a közvetítő mögött, teljesítmény?

Referenciamunkáim alapján, felkértek egy exkluzív ingatlan értékesítésére. Mivel Megbízóm úgy nyilatkozott, csak engem bíz meg, megcsináltam a házi feladatomat. Felmértem az ingatlan erősségeit, gyengeségeit, az ezekből származó versenyelőnyt. A legerősebb versenyelőnyt figyelembe véve megcsináltam a hatásos reklámot. Létrehoztam a márkát és pozícionáltam.

Sajnos, amikor egy kampány beindul, kell egy kis idő, amíg a piac észleli és reagál rá.

Ha a Megbízó kellően türelmetlen és azonnali eredményt akar, meginog a bizalma, és a közvetítőben keresi a hibát. Más lehetőségek után néz. És lám, jön egy kolléga, aki mindent megígér, de csak szóban (nehogy írást kelljen adni az ígéretéről, amit később számon lehet rajta kérni), és megkapja a megbízást.

Aztán újabbak jönnek. Minél többen jogosultak nyilatkozni az eladó ingatlanról, annál inkább torzul az információ, az ár, az adatok. A jól felépített márkának vége, a reklám által hozzáadott érték elveszik, az ingatlan elveszíti a hitelét, az imázsát, a reputációját.

És amikor már mindenhonnan ennek az ingatlannak a reklámja csöpög, a vevőjelölt mindenhol ezt látja, működésbe lép a „járókelő effektus”. Lám ha ennyire sokan hirdetik, és nem kell senkinek, akkor valami baja van az ingatlannak, és ha megveszem, az én tekintélyemen esik csorba, amit nem szeretnék, ezért nekem sem kell.

Az ingatlan, nagy sokára a tényleges érték töredékéért elkelt.

A tanulság. Magyarországon, még csak gyerekcipőben jár a hirdetési kultúra. Az újságírók és a marketing szakemberek tanulják. Ők hallottak már illusztrációról, címsorról, képaláírásról. De a legfontosabb tanulság az, hogy az ingatlan nem tartozik a likvid termékek sorába, ráadásul, ha drága az ingatlan, beszűkül a fizetőképes kereslet.

Ekkor kell a jó marketingszakember, aki képes a figyelem központjába helyezni az ingatlant, emberi tulajdonsággal felvértezni az élettelen házat, kialakítani a márkát. Az esetből két dolgot lehet levonni. Az egyik, hogy az ingatlant jóval korábban, de a kellő időben kell elkezdeni árulni és türelmesnek kell lenni. A másik, hogy szakmai kérdésekben, nem szabad a Megbízónak engedni, hacsak nem marketing és reklámszakember.

Lőkös Gáborné (Erika) ingatlanpiaci elemző és szakértő 06-30-218-0000
Lőkös Gáborné (Erika) ingatlanpiaci elemző és szakértő 06-30-218-0000

Ingatlant, ha eladna vagy venne,- szakértelmünk Önnek is hasznára lenne…

A balatoni-ingatlanok.com honlapon megjelenő képek és szöveges információk, az 1999. évi LXXVI. tv. alapján, szerzői jogi védelem alatt álló, önálló szellemi alkotások, melyek jogosulatlan felhasználása törvénybe ütközik, büntető és polgári jogi következményeket von maga után! A fent említett alkotások sokszorosításának, elektronikus ill. nyomtatott úton történő további feldolgozásának jogát kizárólagosan fenntartjuk!

ÓzWeb, 2019.