Ingatlankereső

Az ingatlan adásvétel és a likviditás, az eladhatóság

A „likviditás” latin szó és pénzzé tehetőséget, eladhatóságot jelent. Tapasztalatom szerint, egy ingatlant akkor kell eladni, amikor keresik. Mi lesz akkor, ha már nem keresik? Akkor megmarad.

Az ingatlan adásvétel és a likviditás-1

Az ingatlanpiac egy nagyon érzékeny és szeszélyes piac. Egyesek szerint az ingatlanpiac, 3 – 5 éves ciklusokban hullámzó. A ciklus, hasonló a termék életgörbe ciklusához. Van felívelő, stagnáló és hanyatló szakasza.

Az ingatlan adásvétel és a likviditás-3

Az ingatlan esetében a ciklusok 4 szakaszból állnak: a stabilizációból, az expanzióból, a túlkínálatból és a recesszióból. Majd a recesszió végén, a ciklus újra indul.

Az ingatlan adásvétel és a likviditás-5

A stabilizációban (megerősödés), alacsonyak a hitelkamatok, minimális az infláció, a bérleti díjak emelkednek, növekszik az ingatlanvásárlási és az építkezési kedv, az ingatlanpiacon kevesebb az eladó ingatlan és több a Vevő. Az árak növekednek, az értékesítési idő viszonylag rövid.

Az ingatlan adásvétel és a likviditás-7

Az expanzióban (terjeszkedés), felfut és telítődik a piac, az árak és a bérleti díjak stagnálnak, eladó ingatlanok és a Vevők száma is közel állandó, a betéti kamatok növekednek, a vásárlási és építkezési kedv kezd alábbhagyni.

Az ingatlan adásvétel és a likviditás-9

A túlkínálatban, növekszik az eladó ingatlanok száma, Vevők érezhetően nem keresik az ingatlanokat, az eladás ideje hosszabb, az építkezések leállnak, túlkínálat van az eladó és kiadó ingatlanokból. Növekszik az infláció, a hitelkamatok növekednek. Az építőanyagárak, munkabérek magasak.

Az ingatlan adásvétel és a likviditás-11

A recesszióban (hanyatlás), sok az eladhatatlan ingatlan, a Vevők nem keresik az ingatlanokat, az ingatlanárak csökkennek, az építkezések inkább a felújítások felé fordulnak. Az ingatlanpiac a minimálisra szűkül. A faluból városra, városból falura, kisebből nagyobba, nagyobból kisebbe piac továbbra is megmarad, de pénz nincs, egyre inkább előtérbe kerül a csere.

Az ingatlan adásvétel és a likviditás-13

Az ingatlanpiac, különösen érzékeny a gazdasági, politikai, demográfiai, természeti, jogi, biztonsági, technológiai, társadalmi, kulturális és egyéb környezeti hatásokra makro és mikro szinten egyaránt. Mikro szinten a fizetőképes keresletet, az infláció, a kamatok alakulása, a munkahelyek és fizetések nagysága befolyásolják leginkább.

Az ingatlan adásvétel és a likviditás-15

Fogalmaim szerint, az ingatlan nem eléggé likvid. A „likviditás” latin szó és pénzzé tehetőséget, eladhatóságot jelent. Tapasztalatom szerint, egy ingatlant akkor kell eladni, amikor keresik. Mi lesz akkor, ha már nem keresik?

Akkor megmarad. Ez így van, de ha hirtelen pénzre van szükség és csak az ingatlaneladásból remél pénzhez jutni valaki, akkor mi a helyzet?  Nem sok jó. Főleg akkor, ha létbizonytalanság van, és nincs Vevő. Lakni kell valahol, nyaralni nem feltétlen, ezért kézenfekvő a nyaralótól való megválás.

Az ingatlan adásvétel és a likviditás-17

A „túl okos” talán eladja áron alul, vagy hitelt vesz fel ingatlanára, és hagyja bedőlni, de volt már olyan is, hogy eladta az ingatlanát amelyben lakott, és az eladást követően visszamaradt bérlőként. Az „okos”, időben kezdi el, árulni az ingatlanát, figyelembe veszi az idő, és a változó világ alakulását, a várható jövőt, informálódik, figyeli a trendeket, illetve tudomásul veszi, hogy az ingatlant nem mindig lehet azonnal eladni, van, amikor évekig kell várni, hogy végre megjöjjön a Vevő.

Az ingatlan adásvétel és a likviditás-19

Az idő múlása, most nem az Eladóknak kedvez. Aki nem kezdi időben eladni, felesleges ingatlanát, és megvárja azt, hogy mások is piacra vigyék eladó ingatlanjaikat, hirtelen sok lesz az eladó ingatlan, és ilyenkor már az értéknövelő tényezőkön kívül, csak az eladási árral lehet vonzóbbá tenni az eladó ingatlant.

A régi közmondás szerint: "Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok", az ingatlanokra is igaz.

Lőkös Gáborné (Erika) Ingatlanpiaci elemző és szakértő, telefon 06-30-218-0000
Lőkös Gáborné (Erika) Ingatlanpiaci elemző és szakértő, telefon 06-30-218-0000

Ingatlant, ha eladna vagy venne,- szakértelmünk Önnek is hasznára lenne…

A balatoni-ingatlanok.com honlapon megjelenő képek és szöveges információk, az 1999. évi LXXVI. tv. alapján, szerzői jogi védelem alatt álló, önálló szellemi alkotások, melyek jogosulatlan felhasználása törvénybe ütközik, büntető és polgári jogi következményeket von maga után! A fent említett alkotások sokszorosításának, elektronikus ill. nyomtatott úton történő további feldolgozásának jogát kizárólagosan fenntartjuk!

ÓzWeb, 2019.