Ingatlankereső

Balaton-felvidék - Balatonudvari

Kód: eladó-szőlőterület-Balatonudvari-Zk-71

Szőlészek, borászok figyelmébe

Balaton-felvidéken, 1,3 hektár művelt szőlő, présházzal, pincével eladó

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik legszebb részén, Balatonudvariban, 13084 m2 nagyságú, fiatal szőlőterület eladó. Az ültetvényt aszfaltos útról lehet megközelíteni. Környezetében rendezett birtokok, hangulatos présház-nyaralók vannak. Az eladás tárgyát képező területek szőlővel már be vannak ültetve.

Az eladás tárgyát képező szőlőterület több helyrajzi számon (egymás szomszédságában) van nyilvántartva, melyből az egyik területen már van egy gazdasági épület, mely 2008 évben épült. A területre további 3 hangulatos présház-nyaraló építhető.

A már meglévő présház szerkezetei: beton alap, tégla falazat, vasbeton födém, fa tetőszerkezeten Bramac beton cserépfedés. Külső homlokzati nyílászárók hőszigetelt üvegezésű fa szerkezetek zsalukkal vannak ellátva.

Közművek közül be van vezetve a vezetékes ivóvíz és a villany földkábelen (220 Volt háztartási és 380 Volt ipari áram 3 x 20 Amper áramerősséggel összesen: 13,8 kWh teljesítménnyel). Fűteni kettő vaskályhával és elektromos mobil fűtőpanelekkel lehet. A használati meleg vizet villanybojler állítja elő. A képen, az eladó terület környezete látható.

A szőlőt a kelő naptól a nyugvó napig mindig éri napsütés, ezért a bor cukorfoka magas. A szőlő gondozását hozzáértő szakemberek végzik. A képeken, a szőlőültetvény egy - egy része látszik.

A Cabernet Sauvignon a világ egyik legismertebb és legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajtája. Népszerűségét jól mutatja, hogy a világ borvidékeinek nagy részén jelen van, az összes jelentős bortermelő országban készítenek belőle bort. Ismertségét a klasszikus bordeaux-i házasítások népszerűségének köszönheti, amelyekben a Cabernet Sauvignon mellett nagyrészt a Cabernet Franc és a Merlot szőlőfajták borai vannak jelen.

A fajta népszerűsége részben a termesztés egyszerűségének – a vastag héj ellenállóvá teszi a rothadásnak, a kemény fás részek pedig jól tűrik a fagyot –, részben pedig a belőle készült bor jó struktúrájának és jól felismerhető karakterének köszönhető. A Cabernet Sauvignon névnapjainkban már nem csak egy szőlőfajta és a belőle készült bor megnevezése, hanem valóságos „brand” vált belőle, amely magát adja el, bármilyen borvidékről is származzon.

A testes, magas csersavtartalmú bor kiválóan fogyasztható sült marhahúsokhoz, vad pörkölthöz, máj- és húspástétomokhoz, kemény és kék penészes sajtokhoz. A területre 18 éves, jól termő Merlot és Cabernet Sauvignon fajták lettek telepítve. A képek, a Cabernet Sauvignon szőlőt ábrázolják.

A szőlő tám rendszere, nagyobb részben, állítható magasságú, csavarodás-mentes, Dr. Reisacher féle tám rendszer. A kép, egy végoszlopot, egy fémkarót és feszítőhuzalt ábrázolja.

A szőlőterület Mk-1 történelmi borvidék szőlő I. kataszterbe tartozik, hagyományosan kertes használatú mezőgazdasági terület. A gazdasági épület építésének feltételei: beépíthető minimum teleknagyság 2700 m2, telekszélesség 16 m, szabadon álló, beépíthetőség 3 %, egy telken egy épület helyezhető el. 

Kizárólag a szőlőműveléshez, szőlőfeldolgozáshoz, borturizmushoz kapcsolódó gazdasági épületek (présház, pince) helyezhetők el. Az övezetben gazdasági épület létesítése kizárólag abban az esetben engedélyezhető, ha a telek legalább 80 %-a szőlőműveléssel hasznosított. Kerítés kizárólag honos növényfajokból álló élő sövényből, vagy növényzettel takart „vadhálóból” létesíthető.

A tájkarakter megőrzése érdekében a területek szőlőműveléssel hasznosítandók. Szőlőművelési ágú terület más művelési ágba nem sorolható át, a más hasznosítású területek művelési ága kizárólag szőlőművelési ágra változtatható. A képeken, a Merlot borszőlő látható.

A létesítendő épületre vonatkozó előírások:

  • falazó anyaga: kő, vagy tégla,
  • a homlokzat: vakolt, a hagyományokhoz illeszkedő fehér, tört fehér, halványokker,       halványszürke és nyers, vagy meszelt vakolt felületű, vagy nyers kőhomlokzat,
  • a nyílászárók: sötétszínűre pácolt, vagy mázolt fa nyílászárók,
  • a burkolat kívül: tégla, fa, vagy kő,
  • a tető: cserép-, vagy nádfedésű, 45° tetőhajlásszögű lehet,
  • oromfalon terasz, loggia, vagy erkély nem alakítható ki,
  • a gazdasági épülettől különállóan épített, vagy a gazdasági épülethez csatlakozó pince kizárólag földborítással, és füvesítéssel alakítható ki.

Az adásvétel tárgyát képező, már meglévő présház-nyaraló ismertetése

A főépület földszintet, tetőteret és pincét tartalmaz. A földszint helyiségei: közlekedő, lépcsőház, pihenőtér, főző rész, hálószoba és fürdőszoba (zuhanyozó,- mosdó,- WC). A tetőtér helyiségei: közlekedő, kettő hálószoba és fürdőszoba (zuhanyozó,- mosdó,- WC). Az épület a két szinten összesen kb. 95 m2 alapterületű, a pincetér kb. 20 m2 alapterületű. A képen, a földszinti közlekedő látszik a tetőtéri feljáró lépcsővel.

A képek, a pihenőteret ábrázolják.

A képeken, a kényelmes pihenőtér látható.

A pihenőtérhez közvetlenül kapcsolódik a főző rész.

 A képeken, a földszinti közlekedő és a hálószoba látszik.

A képek, a földszinti fürdőszobát (zuhanyozó,- mosdó,- WC) ábrázolják.

A képeken, a tetőtérbe vezető lépcsőház és a tetőtéri fürdőszoba (zuhanyozó,- mosdó,- WC) látható. A tetőtéri 2 hálószobáról nem készült fénykép.

 A képek, a kb. 20 m2-es pincében készültek.

Tulajdonos évek óta olyan minőségi borokat állít elő, melyek külföldi versenyeken is szép eredményt értek el. Az ingatlan birtoklása, a szőlővel való foglalatosságon kívül aktív pihenés- és felüdülési célokat is betölthet a finom borok fogyasztásán túl.

A földterületeket a 2013. évi CXXII. Földtörvényben rögzített feltételeknek megfelelő, mezőgazdasági végzettséggel rendelkező személy vásárolhatja meg. Az adás-vétel során a környező szomszédoknak, helyben gazdálkodó gazdáknak, bérlőknek, illetve a törvényben meghatározott személyeknek elővásárlási joguk van a területre. Az ingatlan irányára/vételára napi információ, melyet konkrét érdeklődés esetén, a tulajdonossal pontosítok. 

Lőkös Gáborné (Erika) Ingatlanpiaci elemző és értékesítési szakértő, telefon 06-30-218-0000
Lőkös Gáborné (Erika) Ingatlanpiaci elemző és értékesítési szakértő, telefon 06-30-218-0000

A balatoni-ingatlanok.com honlapon megjelenő képek és szöveges információk, az 1999. évi LXXVI. tv. alapján, szerzői jogi védelem alatt álló, önálló szellemi alkotások, melyek jogosulatlan felhasználása törvénybe ütközik, büntető és polgári jogi következményeket von maga után! A fent említett alkotások sokszorosításának, elektronikus ill. nyomtatott úton történő további feldolgozásának jogát kizárólagosan fenntartjuk!

ÓzWeb, 2019.