Ingatlankereső

Kód: ref-parasztház-bakony-430

A Bakonyban, történelmi jelentőségű környezetben, felújított műemlék, gádoros parasztház eladó

A ház megvételével, állagának megőrzésével, Ön is hozzájárul nemzeti örökségünk, egy letűnt kor néprajzi és kulturális értékének, utókor számára történő megmentéséhez.

Figyelem!

Az alább ismertetésre kerülő ingatlan eladása már nem aktuális, csupán referencia munka szerepét tölti be.

A Bakonyban, az eredeti, klasszikus-háromosztatú, tűzfalas,- macskalépcsős,- a bakonyi népi építészetre jellemző stílusjegyekkel, vakolatdíszekkel rendelkező gádoros parasztházat Németajkú zsellérek leszármazottai építették, 1886-ban. 

De nemcsak a ház a műemlék, hanem a befogadó közeg,- az egész utca is. Az utcában szinte minden ház, hasonló korú, és kialakítású. A házak közül, 43 ház országos műemlék, további 40 ház, helyi védettség alatt áll. Az épületeken kívül a régi falusi településszerkezet is védett. 

Az Europa Nostra műemlékvédelemmel, vidék és várostervezéssel foglalkozó Páneurópai Nonprofit Szervezet fő feladatának az európai identitás megóvását tekinti, melynek érdekében műemlékvédelmi konferenciákat szervez, és 1980-óta díjjal jutalmazza az európai kulturális örökség megőrzéséhez hozzájárulókat.

A falut 1171-ben említik legelőször. Megközelíthető a 8-as számú (Budapest-Graz E66) főközlekedési úton Ajka-Bakonygyepes elágazótól 3 km, valamint a Budapest-Szombathely vasútvonalon. Balatontól 35 km, Ajkától 9 km, Veszprémből 31 km távolságra található. A képeken, a műemlék utca látható.

A kb. 7,88 m x 28,51 m befoglaló méretű főépület kőből épült, fölülborított fafödémmel, fa tetőszerkezettel, cserépfedéssel. A főépülethez kapcsolódik a kazánház és a garázs. Az épület állapota felújított,- jól karbantartott. Az épület szerkezetei: kő, mint helyi építési anyag, kb. 70 cm vastag kőfalak, fa ablakok spalettákkal. Macskalépcsős kialakítású oromzatán 1886-os évszámot olvashatunk. A képen, a parasztház udvar felőli homlokzata látszik.

A gádorból a lakóelőtérbe lépünk, mely egy légtérben van a konyhával. A lakóelőtérből jobbra nyílik a nagyszoba (egykor tisztaszoba), balra a kisebbik szoba, melyből tovább haladva a közlekedőbe érkezünk. A közlekedőből nyílik a fürdőszoba a külön helyiségben lévő illemhely, valamint a kamra. Az épület folytatásaként található a kazánház és a garázs. A kép, a kb. 114,71 m2 nettó alapterületű parasztház alaprajzi elrendezését ábrázolja.

A parasztház 2004 évben teljes felújítást kapott. Fel lett újítva a tető, a hideg-melegvíz és szennyvízvezeték rendszer a berendezési tárgyaival együtt, a gáz és központi fűtésvezeték rendszer és berendezési tárgyai, a komplett villanyvezeték, a hideg-meleg burkolatok, vakolatok, festés, pince, kert és még sok más. A helyreállítás keretén belül lett megépítve a korbeli csikóstűzhely és búbos kemence. A képen, a boltozatos konyha látható a gránit mosogatóval.

A képen, a csikós tűzhely látszik, melyet tulajdonosa rendszeresen használ.

Az épített konyhában gáz-főzőlap és villanysütő is található.

A helyiség különlegessége a 130 éves tölgyfa áthidaló. Az étkező asztalnál 6-8 fő kényelmesen tud étkezni, társalogni. A kép, a lakóelőteret és a konyhát ábrázolja.

A szobák hajópadló burkolatosak, a többi helyiség járólapos. A képen, a hátsó hálószoba látható.

A képen, a közlekedő és a külön helyiségben lévő illemhely látszik.

Az ingatlanba minden közmű be van vezetve: vezetékes ivóvíz, villany, vezetékes földgáz és szennyvízcsatorna. Fűteni többféle módon lehet: a termosztáttal szabályozható gázkazánról, a vegyestüzelésű kazánról, vagy a búbos kemencébe épített kandallóval. A településen szelektív hulladékgyűjtés működik. A kép, a fürdőszobát (zuhanyozó,- mosdó,- bidé), ábrázolja.

A képen, az utca felőli szoba látható a búbos kemencével.

A gádorból kitekintve az udvar egy része látszik.

A 2636 m2 bekerített telek két részre van osztva. Az egyik része a pihenő és díszkert a fűszerkerttel, a másik része fiatal gyümölcsös. A pihenőkertben van kerti pavilon és egy dísz-tó aranyhalakkal. A gyümölcsösben különféle termő gyümölcsfák találhatók: szilva, alma, birsalma, naspolya, dió, füge és málna mindegyikből több darab. A képek az udvart és dísztavat ábrázolják.

A képen a fa és szerszámtároló illetve baromfi-ól látható.

Az első képen a pincelejárat, a második képen a munkatér, a harmadik képen a bortároló látszik. A pince kb. 20,55 m2 alapterületű.

Elsősorban olyan Vevő jelentkezését várjuk, aki elkötelezett a 130 éves, ritkaság számba menő kuriózum (használható közkincs) rendszeres karbantartásában, és a felősség-teljes használatban.

A hirdetést készítette, tervezte, kivitelezte és tette közzé Lőkös Gáborné, Erika 06-30-218-0000

A balatoni-ingatlanok.com honlapon megjelenő képek és szöveges információk, az 1999. évi LXXVI. tv. alapján, szerzői jogi védelem alatt álló, önálló szellemi alkotások, melyek jogosulatlan felhasználása törvénybe ütközik, büntető és polgári jogi következményeket von maga után! A fent említett alkotások sokszorosításának, elektronikus ill. nyomtatott úton történő további feldolgozásának jogát kizárólagosan fenntartjuk!

ÓzWeb, 2019.