Ingatlankereső

Hogyan válasszunk ingatlanközvetítőt?

A rengeteg ingatlanügynök ellenére, úgy vélem, kereskedelmi képviselőnek egy iroda is elegendő,- de az jó legyen, esetleg a legjobb. Ezért igyekeznék megtalálni a legjobbat…

Hogyan válasszonk ingatlanközvítőt?

Hogyan válasszunk ingatlanközvetítőt?

(Amit itt, most, Önnek leírok, az a saját véleményem.)

 

- Először is, mint a legtöbb tulajdonos, magam is megpróbálkoznék eladó ingatlanom értékesítésével. Amennyiben mégsem boldogulnék vele, ingatlanközvetítő szolgáltatását venném igénybe. A rengeteg ingatlanügynök ellenére, úgy vélem, kereskedelmi képviselőnek egy iroda is elegendő,- de az jó legyen, esetleg a legjobb. Ezért igyekeznék megtalálni a legjobbat…

- A megfelelő iroda (többmilliós adásvétel lebonyolításához bizalmas üzleti partner) kiválasztását nem bíznám a véletlenre, hiszen egy rossz döntéssel százezreket, esetleg milliókat veszíthetek. Először is azzal kezdeném, hogy eladó ingatlanokat keresgélnék az interneten.

- Beírnám pl. a Google (https://www.google.hu/) keresőbe: "balatoni ingatlanok" vagy "eladó balatoni ingatlanok". Vízparti ingatlan esetén azt írnám be: "vízparti balatoni ingatlanok" vagy "eladó vízparti balatoni ingatlanok". Panorámás ingatlan esetében "balatoni panorámás ingatlanok", vagy "eladó balatoni panorámás ingatlanok".

- Megnézném, megjegyezném, melyik portálok bukkantak elő az elsők között - a szponzorált (pénzért megvásárolt) helyek kivételével. Végiglapoznám ezeket a portálokat, megnézném a hirdetéseket. Ebből leszűrném, hogyan dolgoznak leendő partnereim. Felírnám, melyik portálok hirdetései keltették fel a figyelmemet, melyek tetszettek? Így már lesz egy listám.

- Megnyitnám a YouTube (https://www.youtube.com/) videó megosztót is. Ide is beírnám a keresőmezőbe ugyanazokat a keresőszavakat, amiket korábban és megjegyezném az első 10 videofilmet, valamint azt, hogy ki készítette azokat? Így lesz egy másik listám is.

- Ezt követően felvenném a kapcsolatot a listákon szóba jöhető irodákkal. Megkérdezném, hol van az irodájuk, hol hirdetnek, hány százalék jutalékot számolnak fel, mondják el, mit kapok a pénzemért?

- Elkérném tőlük a legsikeresebb 5 referencia-ingatlanjukat, - ha hozzájárulnak, a korábbi Megbízóik nevével, telefonszámával -, hogy megkérdezhessem tőlük, mennyire voltak az irodával megelégedve? Kérnék előzetesen egy szerződéstervezetet is, amit otthon, nyugodt körülmények között elolvasnék vagy ügyvédeimmel átbeszélnék. Ha erre nem kapnék lehetőséget, odébbállnék.

- Közben leinformálnám a Céget. Rájuk keresnék az interneten, illetve érdeklődnék felőlük a Cégbíróságon vagy az Önkormányzatnál, továbbá megkérdezném az iroda környezetében élőket is, mit hallani róluk?

- Ha ez a része rendben lenne a dolgoknak, akkor minden elkötelezettség nélkül, felkeresném az irodákat. Figyelném, hogyan fogadnak, mennyire szimpatikusak a bent ülők. Vennék-e tőlük akár egy skatulya gyufát is?

- Az iroda megjelenése, felszereltsége, hangulata is sok mindent elárul a cégről. A beszélgetés során kérdéseket tennék fel: hogyan, mióta működnek, mire számíthatok, milyen a kereslet, a kínálat? Figyelném válaszaikat, mennyire készségesek, türelmesek-e velem, érzem-e azt, hogy őszintén tenni akarnak valamit?

- A látottakból, hallottakból aztán megpróbálnám megállapítani, értenek-e a szakmájukhoz, mennyire felkészültek a dolgozók? Nem hinnék az ingatlaniroda olyan ígéretének, ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen! „Ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen – az, sajnos többnyire – az is”.

- Nem fogadnék el szóbeli ígéretet sem az irodáktól. Teljesíthetetlen ígéretekből tele van a padlás. Ha valamelyik azt ígérné, hogy máris Vevője van az ingatlanomra, főleg akkor, ha még nem is látta az ingatlanomat, vagy egy hónap alatt eladja az ingatlant, írást kérnék róla, hogy utólag számon lehessen kérni rajta. Nem bíznék meg olyan ingatlanost sem, akin nem látom, hogy személyesen is érdekli az eladó ingatlanom értékesítése, tehát tud azonosulni ingatlanommal.

- Nem részesíteném előnyben azt az irodát sem, amelyik fűt - fát megígér, kikiáltja magát a legjobbnak, legprofibbnak, kérkedik, hogy ennyi meg annyi ingatlant eladott (eladni csak a tulajdonos tud) és látszik rajta, hogy csak a pénzért dolgozik. Aki ezt a szakmát csak a pénzért csinálja, az nem való ide.

- Meghallgatnék mindenkit, majd azokkal az irodákkal, akik fent maradtak a rostán, leszerződnék. Elveim között az is szerepel, hogy „egy munka, addig munka, amíg ellenőrzött”. Minden héten, vagy legkésőbb kéthetente felhívnám az ingatlanos kapcsolattartót és érdeklődnék, hogy áll az ügy? Mit tettek annak érdekében, hogy elkeljen az ingatlanom? 

- Ugyanakkor tennék egy próbavásárlást is a folyamatba. Barátnőim egyikével - mint lehetséges vásárlóval - felhívatnám a megbízott irodákat, érdeklődjön az ingatlanom felől. Közben megkérném barátnőmet, hangosítsa ki a telefont, hadd halljam én is, miket mondanak, vagy miket nem mondanak az ingatlanomról, mennyire képviselik érdekeimet az irodák?

Ha ezek után mégis az derülne ki, hogy rosszul döntöttem, mindenre szoktam megoldást találni…

Lőkös Gáborné (Erika) ingatlanpiaci elemző és szakértő 06-30-218-0000
Lőkös Gáborné (Erika) ingatlanpiaci elemző és szakértő 06-30-218-0000

Ingatlant, ha eladna vagy venne,- szakértelmünk Önnek is hasznára lenne…

A balatoni-ingatlanok.com honlapon megjelenő képek és szöveges információk, az 1999. évi LXXVI. tv. alapján, szerzői jogi védelem alatt álló, önálló szellemi alkotások, melyek jogosulatlan felhasználása törvénybe ütközik, büntető és polgári jogi következményeket von maga után! A fent említett alkotások sokszorosításának, elektronikus ill. nyomtatott úton történő további feldolgozásának jogát kizárólagosan fenntartjuk!

ÓzWeb, 2019.